TIP 10: Houd een dagboek over je angsten bij

Om jou meer inzicht te geven in jouw vijand, de sociale fobie, is het belangrijk hem in kaart te brengen en hem te begrijpen. Een eerste stap hiervoor is het simpelweg observeren van jou angsten. Dit doe je door, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, even in een dagboek een notitie te maken van de angsten die jij die dag hebt gehad. Hou per situatie de volgende structuur aan:

1. Beschrijf de situatie, belangrijk is dat je hierbij objectief blijft en je emoties nog niet opschrijft. Bijvoorbeeld: Ik ging naar de bakker en bestelde een broodje.

2. Beschrijf de emoties die jij had tijdens de situatie. Bijvoorbeeld: Ik twijfelde even voordat ik om het broodje vroeg, de man achter de kassa zag er erg streng uit. Hierdoor voelde ik me erg ongemakkelijk. Ik wou me niet laten kennen en vertelde de man welk broodje ik wou hebben.

3. Schrijf je angstniveau op op een schaal van 1 tot 10. Bijvoorbeeld een 5 voor ik voelde me een ongemakkelijk, of 1 voor ik had totaal geen angst of 10 voor ik had een paniekaanval met hyperventilatie en wou zo snel mogelijk wegrennen.

4. Beschrijf jouw fysieke reacties. Bijvoorbeeld: Terwijl ik het geld aan de man gaf merkte ik dat mijn handen trilden.

5. Beschrijf jouw gedrag zoals vluchtgedrag. Bijvoorbeeld: Toen ik het broodje gekregen had liep ik zo snel mogelijk weg, ik vergat het wisselgeld maar dat maakte me op dat moment niets meer uit, ik was blij dat ik weg was.

Het is misschien moeilijk om onder ogen te zien maar het is vele malen makkelijker een vijand te verslaan als je hem duidelijk in beeld hebt. Ga niet somber worden van het opschrijven van jou angsten, bedenk goed dat je een stap voorwaarts doet naar een betere toekomst. Begin vandaag nog!