TIP 11: Wees open-minded

Waarschijnlijk laat jij je niet misleiden door bijgeloof en andere spirituele zaken zoals meditatie. Toch kan het interessant zijn om hier toch aandacht aan te besteden. Het gebruiken van rituelen, bijgeloof en meditatie kan helpen jouw sociale fobie te verslaan. Probeer het eerst voordat je zulke zaken afdoet als onzin!

TIP 10: Houd een dagboek over je angsten bij

Om jou meer inzicht te geven in jouw vijand, de sociale fobie, is het belangrijk hem in kaart te brengen en hem te begrijpen. Een eerste stap hiervoor is het simpelweg observeren van jou angsten. Dit doe je door, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, even in een dagboek een notitie te maken van de angsten die jij die dag hebt gehad. Hou per situatie de volgende structuur aan:

1. Beschrijf de situatie, belangrijk is dat je hierbij objectief blijft en je emoties nog niet opschrijft. Bijvoorbeeld: Ik ging naar de bakker en bestelde een broodje.

2. Beschrijf de emoties die jij had tijdens de situatie. Bijvoorbeeld: Ik twijfelde even voordat ik om het broodje vroeg, de man achter de kassa zag er erg streng uit. Hierdoor voelde ik me erg ongemakkelijk. Ik wou me niet laten kennen en vertelde de man welk broodje ik wou hebben.

3. Schrijf je angstniveau op op een schaal van 1 tot 10. Bijvoorbeeld een 5 voor ik voelde me een ongemakkelijk, of 1 voor ik had totaal geen angst of 10 voor ik had een paniekaanval met hyperventilatie en wou zo snel mogelijk wegrennen.

4. Beschrijf jouw fysieke reacties. Bijvoorbeeld: Terwijl ik het geld aan de man gaf merkte ik dat mijn handen trilden.

5. Beschrijf jouw gedrag zoals vluchtgedrag. Bijvoorbeeld: Toen ik het broodje gekregen had liep ik zo snel mogelijk weg, ik vergat het wisselgeld maar dat maakte me op dat moment niets meer uit, ik was blij dat ik weg was.

Het is misschien moeilijk om onder ogen te zien maar het is vele malen makkelijker een vijand te verslaan als je hem duidelijk in beeld hebt. Ga niet somber worden van het opschrijven van jou angsten, bedenk goed dat je een stap voorwaarts doet naar een betere toekomst. Begin vandaag nog!

TIP 9: Drink geen alcohol

Van alcohol lijkt het misschien alsof je even van je sociale fobie af bent maar uit onderzoek is gebleken dat die angsten later sterker terugkomen als je alcohol drinkt. Alcohol tast jouw brein aan en ook jouw kracht om tegen jouw sociale fobie te vechten. Jij hebt met jouw sociale fobie hierdoor ook meer kans om alcoholist te worden, en jij hebt nu al problemen genoeg!

TIP 8: Neem jezelf niet al te serieus.

Neem jezelf niet zo serieus. Door jezelf te serieus te nemen ga je je eerder ongemakkelijk voelen en voel je je vaker aangevallen. Op deze manier maak je je leven ingewikkeld en vaak ook minder leuk.

Jij bent niet perfect, je mag fouten maken zoals iedereen. Wat overigens niet betekent dat je geen verantwoordelijkheden meer hoeft te nemen!

Je kunt een super effectieve oefening doen om jezelf minder serieus te nemen. Als je de afgelopen tijd een fout heb gemaakt denk er dan aan terug. Terwijl je het beeld in je hoofd houdt voel je je waarschijnlijk niet erg gelukkig. Lach nu terugdenkend HARDOP!  Eerst voelt het wat raar maar als je blijft lachen merkt je snel dat jij je fouten ook grappig kan vinden!

Je hoeft je niet altijd te schamen, leer om je fouten te lachen! Zo sta je wat luchtiger in het leven en laat je je niet misleiden door je ego.

TIP 7: De kracht zit IN jou

Jij hebt leren lopen, praten, lezen en wat allemaal nog meer? Denk er eens over na. Dit zijn de moeilijkste dingen die een mens kan leren.

Jouw sociale fobie is een nieuwe uitdaging. Jij gaat het geweldig vinden om jouw sociale fobie te overwinnen! Jij zal ontzettend trots op jezelf zijn, maar dan moet je wel nu ACTIE ondernemen. Er zijn mensen die meer dan 20 jaar met een sociale fobie hebben geleefd en allemaal hebben ze spijt dat ze niet eerder hulp hebben gezocht. Jij gooit al die jaren toch niet zomaar weg?

Laat jij je leiden door een stomme sociale fobie of durf je zelf de leiding over je leven te nemen? Als je nu durft los te laten en hulp inschakelt boek je een enorme voruitgang. Jij weet dat je hier geen spijt van zult krijgen, jij weet dat je hier alleen maar beter van kan worden. 

TIP 6: Leef in het NU

Jij bent bang voor wat er in de toekomst kan gaan gebeuren of omdat er iets in het verleden is gebeurd. Als de toekomst en het verleden niet bestonden zou je ook niet bang zijn toch? Leef dus in het NU, probeer je gedachten aan de toekomst of het verleden te laten varen en focus je op wat er in het heden aan de gang is. Het verplaatsen van je gedachten naar de toekomst of verleden zorgt ervoor dat jij jouw sociale fobie oproept en blokkeert jou in het normaal functioneren.

TIP 5: Maak een plan om jouw sociale fobie te VERNIETIGEN

Zonder een plan win je het niet van jouw sociale fobie. Maak een plan voor jezelf om met je sociale fobie af te rekenen. Het plan dat je nu gaat maken is heel simpel. Bedenk welke eerste stap nodig is om van je fobie af te komen. Lukt het alleen of heb je hulp nodig? Hoe snel wil jij van jouw sociale fobie af, binnen een jaar, een maand misschien wel een week?

STOP! Heb je de eerste stap bedacht?

Zet dan de stap in de agenda op de datum dat jij die stap gaat ondernemen.

Dit is het belangrijkste keerpunt in jou leven!

STOP MET LEZEN EN SCHRIJF JOUW DATUM EN EERSTE STAP NU DIRECT OP!


 

TIP 4: Probeer alles positief in te zien.

Jij hebt te vaak negatieve gedachten zoals “Wat als ze mij niet leuk vinden?”, “Straks gaan ze me allemaal vervelende vragen stellen” of “Ze zullen wel weer gemeen tegen mij doen”. Dit soort gedachten maken jouw sociale fobie alleen maar groter. Probeer daarom voor iedere situatie het positieve te ontdekken, in het verleden, het heden en de toekomst. Zelfs in je somberste herinnering is wel iets positiefs te vinden, bijvoorbeeld dat je er sterker door geworden bent. Denk vanaf NU minimaal 7 dagen positief en je merkt direct dat je je een stuk beter voelt!

TIP 3: Er bestaan geen mensen die belangrijker zijn dan jou.

Het klopt niet als je denkt dat je buurman, collega, klasgenoot, vriend of vriendin belangrijker is dan jou. Jij hebt de neiging om anderen boven jouzelf te plaatsen maar dit is volledig onterecht. Niemand is belangrijker dan jou, iedereen is gelijk en even belangrijk. Wedden dat jij ergens beter in bent dan anderen in jou omgeving! Jij bent niet minderwaardig en je verdient het om een plek te hebben in een gesprek, en in de maatschappij. Neem jou plek in en zorg goed voor jezelf!

TIP 2: Accepteer dat je een sociale fobie hebt

Hoe erg het ook is dat je een social fobie hebt, het wordt al een stuk minder als je het onder ogen durft te zien. Als je niet accepteert dat je een sociale fobie hebt word je alleen maar boos op jezelf en dat lost helemaal niets op. Het is nou eenmaal zo dat je een sociale fobie hebt, anderen vinden jou misschien raar hierdoor, maar jij hebt er toch ook niet om gevraagd? Pas als je dat inziet en als waarheid accepteert kun je werken aan een oplossing voor jouw sociale fobie.