Algemene informatie

De sociale fobie

Een sociale fobie is een psychische aandoening. Iemand die aan deze angststoornis lijdt ondervindt grote onzekerheid en verlegenheid in alledaagse situaties zoals telefoneren, feestjes, vergaderingen of een vraag stellen in een winkel. Het gaat voornamelijk om angst voor afwijzing, commentaar, kritiek, pesten en uitlachen. Ook kan het zijn dat de patiënt bang is om te gaan blozen, trillen, plassen of stotteren.

Zenuwachtig zijn voor een afspraakje of een feestje is normaal als je verwacht dat je in de schijnwerpers komt te staan. Dit is normaal gesproken niet belemmerend, mensen met een sociale fobie hebben echter een dergelijke grote angst dat zij thuisblijven en proberen zo geïsoleerd mogelijk te leven. Een persoon die lijdt aan sociale fobie is overdreven bang voor beoordeling. De patiënt voelt zich vaak in de gaten gehouden en vernederd door zijn/haar eigen gedrag.

Opmerkelijk aan de stoornis is dat de patiënt bewust is dat zijn/haar angst irrationeel is. Hoewel dit betekent dat zij zelf inzien dat er iets mis met ze is, vragen zij, doordat ze bang zijn om afgewezen te worden, vaak niet om hulp. Interactie met personen, vooral gezaghebbende personen zoals therapeuten, is voor hen namelijk erg stressvol. Door de laagdrempeligheid is zelfhulp soms een belangrijke eerste stap naar een oplossing.