Heb ik een sociale fobie?

Inleiding sociale fobie test

Let op, om zeker te weten of je een sociale fobie hebt of niet moet je naar een arts of psycholoog gaan. Er zijn een aantal signalen die op sociale fobie wijzen, hoe meer jij er hebt hoe waarschijnlijker het is dat jij een sociale fobie hebt.

Algemeen

Kruis alleen aan waar jij regelmatig last van hebt.

Ik heb een sterke aanhoudende angst in sociale situaties Ik denk dat ik me raar gedraag of ben bang mij raar te gedragen in het bijzijn van anderen

Jouw fysieke reacties

Als ik me in een sociale situatie bevind heb ik last van:

Hartkloppingen Pijn of druk op de borst Tintelingen en gevoelloosheid in tenen en/of vingers Maagkrampen of vlinders in je buik Naar de wc moeten Onrustigheid Gespannen spieren Zweten Veranderde ademhaling Duizeligheid of licht in het hoofd voelen Blozen Ongecontroleerde bewegingen zoals trillende handen of plotselinge bewegingen

Jouw gedachten

Tijdens mijn angst merk ik de volgende dingen aan mijn gedachtenpatroon:

Wanneer ik mijn angst ondervind weet ik dat mijn angst overdreven of onredelijk is Ik heb het gevoel dat anderen op een negatieve manier over mij denken Ik heb het gevoel dat anderen over mij aan het oordelen zijn Voordat ik in de sociale situatie beland heb ik al het gevoel dat het een negatieve ervaring zal worden Tijdens mijn angst denk ik “Ik zet mezelf voor schut” Tijdens mijn angst denk ik ik raar of saai ben In de sociale situatie maak ik mij zorgen dat anderen zullen zien dat ik nerveus en angstig ben. Tijdens de situatie heb ik een negatief beeld van mijzelf. Ik ben bang dat andere mensen mij ook zo zien. Bijvoorbeeld nerveus, dwaas, sukkelig, oninteressant, zwak, timide, enz Na een sociale situatie denk ik dingen als “dat was verschrikkelijk” of “Ik stond voor schut”

Jouw gedrag

Soms durf ik het aan om moeilijke sociale situatie aan te gaan maar dan ervaar veel stress en sterke angstgevoelens. Ik vermijd moeilijke sociale situaties zelfs als dit ten nadele van mijzelf is. Jij gaat bijvoorbeeld liever eenzaam een broodje in de stad kopen dan in de kantine te zitten met je collega’s of klasgenoten. Ik vermijd telefoongesprekken Ik probeer mezelf te helpen in sociale situaties zoals: van tevoren oefenen wat ik gaat zeggen, helpen met de bediening zodat ik met niemand hoef te praten, gesprekken snel beeindigen zodat ik snel weg kan gaan. Ik kan niet relaxed zijn in sociale situaties. Ik ga bijvoorbeeld meer drinken, meer roken, sneller praten of blijf mezelf steeds verplaatsen.
Als jij denkt dat jij teveel symptomen hebt onderneem dan ACTIE! ook jij kunt van jouw sociale fobie afkomen!